Vrijwilligers

Er is veel te doen in de gemeente De Bilt. Goede doelen en maatschappelijk betrokken organisaties zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Mensen die zich in willen zetten voor hun omgeving. We gaan samen met u op zoek naar een vacature of dat specifieke project dat bij u past. Bij een organisatie waar u zich thuis voelt én wordt uitgedaagd. Neem contact op voor meer informatie en persoonlijke begeleiding bij het vinden van vrijwilligerswerk.

Regelingen voor vrijwilligers

Wie vrijwilligerswerk doet krijgt te maken met wet- en regelgeving. De vrijwilligerscentrale van MENS De Bilt kan u helpen met advies op het gebied van deze regelgeving. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen.

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Vrijwilligers met een WW-uitkering mogen alleen vrijwilligerswerk doen bij organisaties met een ANBI- (algemeen nut beogende instelling)- status of bij een SBBI (steun- of sociaal belang behartigende instelling). Controleer bij de Belastingdienst of in de profielen op deze site of een organisatie zo'n status heeft.

Vrijwilligersvergoeding en een bijstandsuitkering

Ook als je een bijstandsuitkering ontvangt, dan kun je voor vrijwilligerswerk een (onkosten)vergoeding krijgen. Het kan een vergoeding zijn van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten of een vast bedrag, dat niet hoger is dan € 150,-- per maand en maximaal € 1.500,-- per jaar.

Let op: Voor jongeren in de bijstand onder de 27 jaar, geldt een andere regeling. Elke andere betaling dan de daadwerkelijk gemaakte kosten wordt gekort op de uitkering van deze groep jongeren onder de 27 jaar. 

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Vrijwlligersvergoeding

Organisaties kunnen op twee manieren onkosten vergoeden aan vrijwilligers:

  • Vergoeding werkelijk gemaakte kosten. Denk aan telefoon- of reiskosten.
    Bewaar alle bonnetjes goed en lever die in als je je gemaakte kosten declareert.
    Deze onkostenvergoeding hoef je niet op te geven bij de Belastingdienst.
     
  • Vaste vergoeding. Organisaties kunnen een vast bedrag als vergoeding geven, los van werkelijk gemaakte kosten. Hiervoor gelden regels: de onkostenvergoeding per uur mag niet meer dan € 4,50 bedragen (€ 2,50 voor jongeren tot 23 jaar), met een maximum van
    € 150,-- per maand en € 1.500,-- per jaar. Wie daaronder blijft, hoeft de vergoeding niet op te geven. Een vergoeding van meer dan € 150,-- per maand en € 1.500,-- per jaar wordt door de Belastingdienst niet meer gezien als een vrijwilligersvergoeding maar als inkomsten. Het bedrag wordt dan opgeteld bij het inkomen en daar moet belasting over betaald worden.

Let op. Een organisatie is niet verplicht om een vrijwilligersvergoeding te geven.

Vrijwilligersverzekering

Wie in gemeente De Bilt vrijwilligerswerk doet, is tijdens de uitvoering daarvan verzekerd voor eventuele schade die dan ontstaat tijdens het vrijwilligerswerk. De gemeente De Bilt heeft voor al haar vrijwilligers een collectieve verzekering afgesloten. Op de website van de gemeente De Bilt staat meer informatie over deze verzekering, de voorwaarden en (contact)gegevens van de verzekeraar en een digitaal schadeformulier.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Voor organisaties die werken met jongeren en/of mensen met een verstandelijke beperking, is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. Wij raden organisaties aan om altijd een VOG aan te vragen. Voor vrijwilligers kan die gratis aangevraagd worden. Lees meer.

Vragen? Neem contact op met een medewerker van de vrijwilligers vacaturebank van MENS De Bilt.

Nieuwe vacatures

5 november 2018

Hier is Rene

René is 48 jaar en woont op Bomenhof 1 op het terrein Dennendal in Den Dolder. Als hij goed in... lees meer

2 november 2018

Je kookkunst delen en samen eten?

Welke lieve vrijwilliger wil gezellig kokkerellen met Peter, 25 jaar. Hij houdt van koken, maar... lees meer

26 oktober 2018

Gastheer / Gastvrouw

Het Helen Dowling Instituut biedt psychologische zorg aan mensen met kanker, alsook hun directe... lees meer

24 oktober 2018

Computerhulp gezocht

De Wijngaard is een verpleeghuis in Bosch en Duin. Onze cliënt is een blinde spastische man met... lees meer

bekijk alle vacatures